2012. február 27., hétfő

Intarzia Intarziás kép falikép kortárs keretezett - Jelenlegi ára: 50 000 Ft

Intarziás falikép, keretezett
460 × 403 mm
Egy különlges, egyedi alkotás, amiből mindössze egyetlen darab készült, egy mára méltánytalanul háttérbe szorult technika, az intarzia használatával.
Az intarzia különböző fafajú, színű és rajzolatú fafajok furnérjainak darabjaiból összeállított és egy hordozó felületre, hagyományosan bútorra rögzített mintát, "rajzot" jelent.
Már az egyiptomi időkből is maradtak fent ilyen módon díszitett tárgyak, de igazi virágkora a 17. században kezdődött. A 20. században az ipari termelés térnyerésével lassan háttérbe szorult, de ez nem akadályozott meg néhány megszállott művészt abban, hogy a technikát folyamatosan fejlesszék. Túllépve a hagyományos alkalmazáson, a bútorok organikus, növényi és geometrikus mintákkal való díszítésen, a technikát különböző médiumokon kezdték alkalmazni, mint különböző használati tárgyak (szivar- és díszdobozok, tálcák, tükörkeretek, ... ), falborítások, vagy akár önálló képek. Különböző iskolák és stílusok alakultak ki, és az egyik legerősebb hajtóerő a minél realisztikusabb megjelenítés lett. Ez, tekintve a fa, mint anyag jellegéből adódó erezettséget és a rendelkezésre álló fafajok korlátozott színvilágát, igazi kihívást jelent az intarziaművésznek. A fa erezettsége azonban nem csak korlátot jelent, hanem megfelelően alkalmazva egy új dimenziót és sodró dinamikát is ad az alkotásnak. Ez teszi az intarziát különleges alkotássá, ami megkülönbözteti például a homogén színű felületeket alkalmazó vizuális technikáktól. Azt lehet mondani, hogy a fa erezete ebből a szempontból olyan, mint egy festmény esetében a festőnél az ecsetkezelés.
Az itt látható kép kifinomult, aprólékos technikával készült. A művész 0, 6 mm vastag furnérból kivágott, összesen 253 darab furnérból állította össze. Az elkészítéshez 14 különböző fafajt használt fel, mint például diógyökér, európai dió, amerikai dió, szemes jávor, cseresznye, hárs, és körte. Egyes darabok természetes, saját színükben jelennek meg, másoknál pácolásos technikával változtatták meg az anyag színét és erezetének hangsúlyát.
Kevesen tudják az intarziáról, hogy ez mennyire "zöld" művészet. A felhasznált fafajok ugyan gyakran egzotikus helyekről származnak, de mivel ennél a technikánál furnért, fából vágott vékony, 1 mm-nél is vékonyabb "szeleteket" használnak fel, a ténylegesen elfogyasztott faanyag minimális. Egyetlen kidöntött rönkből kinyerhető mennyiség bőven elég egy intarziaművésznek egész életére. Az egyéb műveletek, (ragasztás, felületkezelés, ... ) során is figyelmet fordítottak arra, hogy környezetbarát anyagokat és technológiákat használjanak.


Jelenlegi ára: 50 000 Ft

Az aukció vége: 2012-03-16 03:41
. Intarzia Intarziás kép falikép kortárs keretezett - Jelenlegi ára: 50 000 Ft